tiistai 18. maaliskuuta 2014

Meat and Metal in the Centre of Copenhagen

Nyt tulee illanvietto vinkki Suomalaiseen makuun - tai oikeastaan ihan mihin makuun vaan. On ihmeellistä ettei Helsingistä löydy vastaavaa konseptia ottaen huomioon, että raskaampi musiikki on kuitenkin osa Suomalaista identiteettiä ja ruokakulttuuriakin voisi kuvailla helposti kahdella sanalla: liha ja rehellinen (tiedän kyllä että so called hipsterit/vegaanit yrittävät valloittaa Helsingin, mutta nyt ei takerruta siihen). Pimeään menneisyyteeni kuuluu musta tukka, niittivyö ja KoЯn, joten pystyn kuuntelemaan ilman häiritsevää naamanykimistä metallista musiikkia. Suurin syy metallin tunkeutumiselle korvakäytäviini on kuitenkin tähän mennessä suomalaisin tapaamani tanskalainen eli meitsin poikaystävä. Se tykkää metallista ja lihasta ja sen voi aina tehdä mailman onnellisimmaksi mieheksi tarjoamalla noita kahta, mielellään samanaikaisesti. Perjantaina oli kansainvälinen Steak and BJ -päivä ja koska sain naistenpäivänä ruusuja, halusin tottakai vastailahduttaa miestäni 14.3, eli johdatin sen Nose2Tailiin ja Voodoo Loungeen, oikeastaan molempiin yhtä aikaisesti. 



Nose2Tail, Burger & Steak
Rauhallista mässäilyä
Tässä siis juuri koko konseptin kekseliäisyys ja loistokkuus piileekin. Ollaan käyty aiemmin Nose2Tailin lihatorin pisteessä, madbodegassa, herkuttelemassa ja ravintola on sittemmin avannut keskustaan "Burger and steak"-version yhtä hyvillä appeilla ja ilmapiirillä. Laaturavintolan alakerrassa toimii tummansävyinen Rock-baari Voodoo Lounge. Illan voi siis aloittaa yläkerrassa ruokailemalla ja siirtyä sen jälkeen sulattelemaan alakertaan. TAI voit tilata yläkerrasta ruuat ja ne tarjoillaan sinulle alakertaan nautittavaksi. Rakastan yli kaiken tanskalaista asennetta ja maalaisjärkeä - ei se ole keneltäkään pois jos toisella ei ole keittiötä ja toisaalta toisella ei ole samaa määrää näkäräisiä. Palvelu pelaa kuin rasvattu yläkerran ja alakerran välillä ja tavara liikkuu. Yrittäjä on happy ja asiakas on happy.

Voodoo Lounge

Ruokalistaa saa isommaksi klikkaamalla kuvaa.

Sian nahasta ja vasikan sydämestä loihditut alkupalat omilla dipeillään.
Nose2Tail perustaa toimintansa kestävään ruuan valmistukseen. Kestävä kehitys ravintolamaailmassa tarkoittaa sitä, että koko eläin käytetään hyväksi ja vältellään viimeiseen asti hukkaan heittämistä - edellämainitusta periaatteesta onkin peräisin ravintolan nimi "nenästä häntään".  Toinen ravintolan periaate on lähiruoka - liha ja kasvikset hankitaan pieniltä lähitiloilta ja mieluiten luomuna. Päivän menu rakentuu sesongin ja saatavuuden mukaan. Eläimet ovat kotoisin pieniltä tai keskikokoisilta tiloilta, jotka noudattavat kestävän kehityksen ja ekologisuuden periaatetta sekä pitävät huolen eläinten hyvinvoinnista. Nose2Tailin pääkokki Kenneth Kirkedal on työskennellyt aiemmin mm. Ekstrassa, Nomassa ja Lontoolaisessa Northroadissa. Ja ruoka on ihan älyttömän hyvää, tarviik sitä edes sanoa?

Nose2Tailin ruoka on kuin taidetta tai insinööritiedettä - ehkä molempia sopivasti. Nappasimme alkuun Pork Crackiet: sian nahkaa, josta on kaavittu rasva/ihra pois. Tämän jälkeen nahkaa on keitetty 10 tuntia. Kun asiakas tilaa annoksen, kokki heittää nahan palaset rasvakeittimeen ja ne räjähtää jättisipseiksi. Nahkasipsejä voi dippailla ihravoihin jos haluaa huippuunsa viritetyn makuelämyksen. Toiseksi alkupalaksi valikoimme talon bravuurin vasikan sydän snäksin (Heart of Calf). Onneksi mulla on tuo lihaa ja uusia elämyksiä kahmiva mies mukana. En ehkä olisi itse osannut valita nimittäin mitään sydän ja nahka -herkkuja alkupalaksi. Aivan jäätävän hyvää!! Vasikan sydän on aika sitkeää noin niinkun tietäättömälle valmistajalle, mutta kun sitä keittää 30 tuntia yrteissä, pyörittelee oluessa ja kotitekoisen leivän murusissa ja upottaa sen sitten rasvakeittimeen - siitä tuntee olevansa jossain taivaissa kun pötkylöitä dippailee chilimajoneesiin ja pistää natustellen. NAM!



Pääruoaksi miehelle tilattiin pulled pork -purilainen ja minulle kasvisversio. Ranskalaisia kaks vadillista. Kaiken kaikkiaan oli muuten aika riittävästi ruokaa. Ei niitä kaikkia jaksanu millään syödä. Kasvispurilaisen pihvi oli marinoitu ja grillattu selleriviipale. Oli kyllä tosi kivaa vaihtelua perus raastepihvien haastajaksi. Kasvishampurilainen oli hyvä, mutta lihan ystävänä pakko manata, että miksi ihmeessä otan kasvispurilaisen lihaan erikoistuneessa paikassa. Paikassa jossa saatat saada vasikan sydämen kaltaisia älyttömiä hurmostiloja?  Mutta onpahan nyt tullut todistettua sitten sekin, että Nose2Tail on varteenotettava vaihtoehto myös seuruelle joihin kuuluu vegetyyppejä.




Voodoo Loungessa musiikki on Rock painotteista ja asiakkailla on mahdollisuus vaikuttaa soittolistaan jukeboxilla. Silloin tällöin paikan päällä on myös livebändi räppäämässä ja aika usein on meneillään joku teema. Esimerkiksi päivä ennen meidän vierailuamme oli "the big 4"-teema. Jos pukeuduit joko Metallica-, Slayer-, Anthrax- tai Megadethin paitaan sait ilmaisen juoman. Teemat  saattaa löytyä baarin facebook sivuilta Tanskaksi, mutta varmimmin ne löytää baarin arkun muotoiselta ilmoitustaululta. Ai mistä tiedän tälläisistä teemoista. Ei ei, mun ei tarvinnu haastatella omistajaa. Suomalaisin tanskalainen Megadeth paidassaan kävi Loungessa myös torstaina...kahdesti.
Ai miksi baaritiskin takana roikkuu nippu naisten rintaliivejä? Noh, jos tunnet olosi onnekkaaksi voit kokeilla noppapeliä (jota pelataan kaikissa Tanskan bodegoissa) baarimikon kanssa. Jos baarimikko voittaa - hän saa rintaliivisi, jos sinä voitat - saat ilmaisen juoman. Rintsikat voi hakea takaisin seuraavana päivänä jos siltä tuntuu, mutta samana yönä niitä ei saa takaisin :)
Voodoo Lounge perustaa toimintansa myös kestävään kehitykseen. Kun soittaa musiikkia josta itse pitää ja töissä on porukkaa jotka rakastavat notkua paikalla vapaa-aikanakin - homma toimii ja asiakkaat tuntevat olonsa kotoisaksi. Hinnat ovat myös asiakasystävälliset: pullollinen kultaista rouvaa maksaa 3,40€, tuoppi Carsbergiä 5,40€, Jägermeister shotti 2,70€ ja fisu 1,35€.



In English:

Here comes a tip for a nice evening in Copenhagen for Finnish taste - tell you the truth, this probably suits for all tastes. Considering the Finnish identity which comprise dark melancholic music and gastronomy (which could be described with two words: meat and honesty), I am just wondering why Helsinki doesn't have a concept like this yet. I have skeletons in my closet like black hair, stud belt and KoЯn, so I can easily listen heavy music. But the biggest reason why the music finds its way to my ear channels is my boyfriend who likes heavy music and meat, preferably at the same time. It is easy to be a good girlfriend to him - just offer those two thing and he is the happiest man in Denmark.

So the cleverness  and brilliancy is hidden in the concept where you have those two things in the same building and they work well together. We have tried Nose2Tail at meat packing district and loved their delicious food there. Later the restaurant opened "Burger and Steak"-version in the center with the same quality and atmosphere. The restaurant is located on the first floor and the basement hides a dusky Rock bar called Voodoo Lounge. You can start your evening upstairs by dining and move yourself later downstairs for "hygge". OR you can order the food from upstairs and they will serve the food for you downstairs. I love the Danish attitude and common sense: it is not away from anyone if the other one is borrowing their food and the other one respectively can get some shots which the other one doesn't have in their "household". The service works between the floors, the owners are happy and the customers are happy. Brilliant!

Nose2Tail set up their business with sustainability in mind - it means that they attempt to use the whole animal and try to avoid jettison as long and possible. And now the name Nose to Tail makes sense? Another of their principles is the use of local food. They purchase their meat and vegetables from local preferably ecological farmers. The menu of the day is made by using the ingredients of the season and availability. Animals are from small or middle size farms, who are committed to sustainable and ecological production and in addition they care animals well-being. Kenneth Kirkedal who is the head of the kitchen has contributed before for example in Ekstra, Noma and Northroad (London).

The food in Nose2Tail is like art or engineer science - maybe both conveniently. We took Pork Cracklings for starter: skin of the pork has been scrape from the fat and cooked 10 hours. When the customer order the dish, kitchen dips the piece of dry skin in boiling oil and it pops out like a popcorn. Cracklings are served with grease and fedtegrever so that you can have the supreme taste experience. Another starter dish we decided to be houses speciality (as if the Cracklings are not special) Heart of Calf. Incomprehensibly delicious! They have cooked again the heart of the calf for 30 hours because the meat is typically quite tough. Then they cut the heart into strips, twiddle them in beer and home made bread crumble and then again deep fry. You feel like being in heaven when dipping these bites in the chilly mayo. YAM!

As a main dish we ordered pulled pork and veggie burgers and fries of course. The amount of fries...there was enough I would say :) We couldn't eat them all. The vegetable patty was made from celery and it was good, nice variation for basic vegetable steaks. I just keep wondering why an earth I decided to take the veggie burger as a meat lover in a place where I know them to be the best in the world with meat. In this place you could have a trance experience like when eating the heart of calf.  However, it is now proved that this place is also suitable for the groups who have vegetarians along :)

In Voodoo Lounge the music is based on Rock & Metal and the customers can influence the music by using the Luke(Juke)box. There might be a live bad ones in a while and quite often they also have a theme. For example day before our visit there was "the big 4" -theme, where wearing a shirt of Metallica, Slayer, Anthrax or Megadeth, you could earn a free beer. Why I know these things? No I didn't interview the owner, my boyfriend was there with his Megadeth shirt also on Thursday...twice.

Voodoo Lounge set also up their business to sustainability. They play the music they like themselves and those who work there like to spend their time there - it works and the customers feel like home. The price level is also reasonable: a bottle of golden lady costs 3,4€, a draft beer of Carlsberg 5,4€, a Jägermeister shot 2,7€ and a fisherman's friend shot 1,35€.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti